Jdi na obsah Jdi na menu
 


!!! ŘSD PROVĚŘUJE NA NÁVRH KRAJSKÉHO RADNÍHO PŘELOŽENÍ SILNICE I/13 PŘED ŽELEZNIČNÍ TRAŤ SMĚREM K CHABAŘOVICÍM !!!

28. 2. 2024

Vážení spoluobčané, sousedé,

dne 26. 2. 2024 se uskutečnilo jednání zástupců Správy železnic (SŽ) s občany Přestanova. A jaký rozdíl oproti setkání v Chabařovicích!

Úvodních 10 minut patřilo starostce Přestanova Mgr. Miroslavě Bechyňové. Jasně a výstižně sdělila zástupcům SŽ požadavky obce – mj. posunutí portálu Krušnohorského tunelu, přemístění překladiště Metransu nebo třeba požadavek, který znáte už z našeho volebního programu, na zajištění prostorové rezervy pro zřízení nové železniční zastávky Chabařovice. Děkujeme za to.

I když zástupci Metransu přítomni nebyli, téma překladiště bylo jedním z nejžhavějších. Řešil se především nárůst kamionové dopravy po již dnes přetížené silnici I/13. A že to bude velký problém už dnes víme všichni. S velice originálním, ale naprosto skandálním nápadem do diskuze přispěl zastupitel Krupky a radní Ústeckého kraje (za kraj je také členem pracovní skupiny ministra dopravy k VRT) Ing. Jan Růžička. Navrhl, aby byla silnice I/13 přeložena za železniční trať směrem k Chabařovicím. Vyřešil by se tím průjezd kamionů středem Soběchleb a od silnice I/13 by se odhlučnila Krupka, neboť veškerá doprava by vedla za železničním náspem. Z pohledu Krupky, pochopitelně. Co mě však zcela šokovalo, že dle slov Ing. Jana Růžičky již tuto variantu prověřuje Ředitelství silnic a dálnic! Děje se tak s vědomím vedení našeho města? Jako jediný přítomný zastupitel Chabařovic jsem musel reagovat a označit to za čiré šílenství.

 

Červená linie – tak nějak na mapě vypadá šílený nápad na přeložení silnice I/13

linie.jpg

 

Další téma, o které oproti setkání v Chabařovicích SŽ rozšířilo svoji prezentaci, byl samotný Krušnohorský tunel a umístění jeho vyústění. A víte, jak se toto vyústění jmenuje? PORTÁL CHABAŘOVICE. Aby také ne. Plánované vyústění tunelu pod silnicí I/13 směřuje přímo na naši obec. Pokud bude hluk z tunelu problémem, pak bude problémem Chabařovic a nikoho jiného. Přestanov, Strádov i Chlumec jsou výš a budou pravděpodobně odhlučněny zemním valem.

 

Portál Chabařovice – budoucí umístění s naznačením staveniště

portal.jpg

 

A víte, kde bude po dobu výstavby, která je plánována na 10 let, deponie rubaniny? Hned za Lučními rybníky! Jelikož jsem žil 30 let v Bílině, obklopen šachtami a výsypkami, umím si bohužel dopad takové skládky zeminy reálně představit. Utírání prachu bude ta nejzbytečnější činnost. A opět to bude problém především nás v Chabařovicích.

 

Fialová plocha = deponie rubaniny

plocha---3.jpg

 

Je na škodu, že se jednání nezúčastnil ani jeden ze čtyř nominovaných zástupců Chabařovic do pracovní skupiny „PS Traťový úsek Ústí nad Labem – Krušnohorský tunel“ (Mgr. Alena Vaněčková, Mgr. Tomáš Rieger, Ing. Pavel Dufek, Mgr. Josef Kusebauch – nominováni usnesením rady č. UR-29-2/2 ze dne 24. 1. 2024, posledně jmenovaný nebyl ani na jednání v Chabařovicích).

Nových, zajímavých a závažných skutečností bylo více než dost. Přesto bych chtěl věřit, že naši zástupci mají veškeré informace, vše plně pod kontrolou a budou se za nás rvát minimálně tak, jako to ukázala svým občanům starostka v Přestanově. Pokud totiž ne, pak zbývá bohužel jediné. Rychle prodat domy a zahrady těm, kteří ještě věří, že se nás to netýká.

Ing. Miroslav Vacek