Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. DOPRAVNÍ OBSLUŽNOST (1)

19. 2. 2022

„Milostpane, milostpane. Tak nám zrušili zastávku!“

„Kerou, paní Müllerová? Já znám dvě. Jednu, ta je…“

„Ale milostpane, v Chabařovicích! Tu železniční!“

Vážení spoluobčané, sousedé,

v prvním příspěvku jsme citací nejpopulárnějšího českého vojáka končili, dnes parafrází na úvod jeho Osudů začínáme. Ale žádná velká legrace to bohužel nebude.

OBNOVÍME ŽELEZNIČNÍ ZASTÁVKU CHABAŘOVICE

Tak toto jsou zastávky na železniční trati Ústí nad Labem – Chomutov:
Ústí nad Labem * Ústí nad Labem západ * Krupka – Bohosudov * Proboštov * Teplice v Čechách * Řetenice * Jeníkov – Oldřichov * Duchcov * Želénky * Chotějovice * Bílina * Bílina kyselka * Želenice nad Bílinou * Most * Třebušice * Jirkov zastávka * Chomutov město * Chomutov

Že to staví u kdejaké chalupy? A že nám tam něco chybí? Správně. Železniční zastávka Chabařovice!
Ptáte se, jak je možné, že v Chabařovicích nezastavují osobní vlaky?

Tato smutná skutečnost je bohužel názornou ukázkou nezájmu, nečinnosti a hlavně neschopnosti vedení města využít dané přednosti, o které se některým obcím může jenom zdát.

Jaký přínos pro město, nás občany a naše školáky železniční zastávka představuje?

Ekologické cestování vlakem jako alternativa pro nespolehlivou autobusovou dopravu, která prostě od dob hejtmana Šulce čas od času nefunguje tak, jak má.

První volba pro pohodlnou přepravu občanů průměrného vzrůstu, kteří se na sedadla zelených autobusů zkrátka nemají šanci vejít.

Náhrada neexistujícího přímého autobusového spojení do centra lázeňského města Teplice.

Rychlé spojení pro občany města dojíždějící denně za prací či vzděláváním ve směru Teplice, Most, Chomutov. A naopak – jediné přímé spojení pro občany, kteří dojíždějí za prací do Chabařovic ze směru od Teplic.

Však se mnohé od data vyjmutí naší zastávky z jízdního řádu změnilo. Železniční zastávka Chabařovice se nyní nachází v samém srdci dvou průmyslových zón! Jsou tu tedy zaměstnanci zdejších firem, máme zde rozrůstající se Přestanov, zástavbou blížící se Chabařovice…

Je jasné, že veřejná prostranství v okolí zastávky budou muset projít zásadní úpravou, jejíž součástí bude rovněž vybudování záchytného parkoviště. Ale především – z obnovené železniční zastávky Chabařovice plánujeme vytvořit výchoziště zcela nové, oddělené, bezpečné cyklostezky se smíšeným provozem chodců a cyklistů vedoucí přes Chabařovice (s odbočkou do autokempu) a jezero Milada až do Roudníků. Dojde tím k vymístění cyklistů z frekventované silnice II/253 a výraznému zlepšení dostupnosti jezera Milada jiným způsobem, než osobním automobilem. Pro občany našeho města zase bude přínosem možnost rychlé přepravy k cyklostezce podél řeky Labe.

Zajištěna bude přímá dostupnost autokempu pro větší skupiny osob (sportovní soustředění, školní výlety) nebo třeba rodiny s dětmi. Lze také např. nabízet ubytování návštěvníkům zahájení letní lázeňské sezóny v Teplicích apod.

No a nejlepší nakonec. Budoucnost našeho města – naši školáci. Jak mohou využít skutečnosti, že to budou mít na vlak pouze 20 minut běžné chůze od budovy školy?

Zde je jen malá ukázka možných exkurzí a výletů, které rozhodně stojí za to!

Chotějovice
Tepelná elektrárna Ledvice – moderní infocentrum, 3D kino, interaktivní exponáty, vyhlídková věž (nejvyšší rozhledna v České republice) – vše zdarma. Ledvice | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz)

Bílina kyselka
Naučná stezka Bořeň – Národní přírodní rezervace – výstup na největší znělcový útvar ve střední Evropě.
https://mapy.cz/zakladni?x=13.7605071&y=50.5329218&z=15&q=Chr%C3%A1n%C4%9Bn%C3%A9%20%C3%BAzem%C3%AD&cat=1&source=base&id=2130023&ds=2

Chomutov město
Zoopark Chomutov – největší zoologická zahrada v České republice, kromě samotné zoo nabízí rozsáhlé eurosafari a skanzen – výukové programy pro základní a mateřské školy.
Kamencové jezero – celosvětový unikát. Zoopark Chomutov – Vaše oáza klidu

Chomutov
Železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově – největší sbírka (téměř 100) historických kolejových vozidel, historie Ústecko-teplické dráhy.
Železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově (muzeum-chomutov.cz)

Směr Ústí nad Labem a navazující spoje do Prahy – atraktivitu našeho hlavního města netřeba popisovat.

Veškeré výše uvedené argumenty použijeme a pevně věříme, že součinností se Správou železnic, Drážním úřadem a Ústeckým krajem se nám povede zařadit novou moderní zastávku zpět tam, kam patří, to jest do jízdního řádu!

Vidíte stejné příležitosti jako my? Přidejte se k nám!

Pojďte s námi dostat Chabařovice a Roudníky do 21. století!

Přinášíme změnu! Držíme slovo!

Ing. Miroslav Vacek