Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. BEZPEČNÉ MĚSTO

12. 4. 2022

Vážení spoluobčané, sousedé,

v dalším pojednání se podíváme na naši strategii řešení bezpečnostní situace v Chabařovicích a Roudníkách. Jakým způsobem doplníme a nahradíme nedostatečné aktivity státu při ochraně životů, zdraví a majetku nás všech? Také vedení města tuto velmi důležitou oblast zanedbává a nevyužívá mnoho možností. Co tedy zlepšit z hlediska působení samotného města?

- VYBUDUJEME KAMEROVÝ SYSTÉM

- SOS TLAČÍTKA PRO POTŘEBNÉ ZDARMA

Vzhledem:

a) k velikosti územní působnosti obvodního oddělení Policie ČR Chlumec (katastr obcí a částí
obcí Adolfov, Hrbovice, Chabařovice, Chlumec, Liboňov, Libouchec, Přestanov,
Roudníky, Stradov, Telnice, Varvažov a Žandov),

b) podstavu státních policistů, který trápí celou naši republiku, ale obzvláště náš kraj,

c) nereálnému předpokladu zřízení policejní stanice Policie ČR v Chabařovicích,

rozhodně nebudeme rušit Městskou policii Chabařovice. I když naše město stojí její činnost nemalé finanční prostředky, chápeme smysl městské policie nejen v zajišťování veřejného pořádku, ale i při řešení dalších důležitých místních záležitostí, mezi které bezesporu patří např. základní první pomoc při ohrožení života.

Jak zefektivníme práci městské policie?

Prohloubíme spolupráci Městské policie Chabařovice a obvodního oddělení Policie ČR Chlumec, kterou stvrdíme sepsáním koordinační dohody umožňující případně i společnou hlídkovou činnost. Vytvoříme podmínky pro navázání úzké spolupráce Městské policie Chabařovice s městskými policiemi okolních obcí (např. Ústí nad Labem, Trmice, Krupka) tak, aby byla ku prospěchu zvýšení bezpečnosti občanů v Chabařovicích a Roudníkách. Budeme jednat s vedením okolních obcí o možnosti spolupráce a využívání naší městské policie s cílem uzavření oboustranně výhodných veřejnoprávních smluv. Navážeme spolupráci se středními školami, které vyučují obor bezpečnostně právní činnost, a šikovným žákům umožníme posílit naši městskou policii v rámci studijních praxí.

Pod správou Městské policie Chabařovice vybudujeme chytrý kamerový systém a zřídíme pult centrální ochrany. Na pult centrální ochrany napojíme všechny objekty města (nemá smysl platit navíc bezpečnostním agenturám) a jeho služby nabídneme i našim občanům a okolním obcím. Pracovní místo pro operátora kamerového systému zřídíme s využitím dotačních titulů. Využívání dotačních a preventivních programů podporujících bezpečnost považujeme za samozřejmost.

Vybudujeme dětské dopravní hřiště pro školní výuku i odpolední využití širokou veřejností.

Městskou policii zapojíme s pomocí finančních zdrojů Ministerstva dopravy ČR (BESIP) do preventivní osvěty v oblasti dopravní výchovy a vzdělávání. Budeme podporovat rozvoj dovedností našich strážníků a následně je využívat ve prospěch občanů města. Městský strážník a městský úředník musí být dobrými partnery, kteří se budou vzájemně doplňovat a vypomáhat si.

Vytvoříme systém tzv. SOS tlačítek, která zajistí rychlou pomoc nejen při stisknutí, ale také při detekci pádu. Tato SOS tlačítka budou zdarma k dispozici seniorům, nemohoucím a osamělým osobám. Nepřipustíme, aby byli tito lidé v ohrožení života jen proto, že se nedovolají pomoci. Naše městská policie funguje 7 dní v týdnu a 24 hodin denně. Je tak veliká škoda ji v tomto ohledu nevyužít. Do celého systému navíc zapojíme i jednotku sboru dobrovolných hasičů.

Vyškolíme dobrovolníky pro rychlý zásah u člověka v přímém ohrožení života (tzv. first responder). Podpora Jednotky sboru dobrovolných hasičů města Chabařovice, která je nedílnou součástí integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje, je pro nás zcela jasnou záležitostí. Ať už se jedná o výchovu hasičského potěru, pravidelnou údržbu a obměnu techniky nebo zlepšení zázemí hasičské zbrojnice. Přejeme si, aby byli místní lidé Svatého Floriána „dobrou duší města“ a v početném stavu a skvělé kondici s námi důstojně oslavili 150. výročí založení a nepřetržitého fungování našeho sboru dobrovolných hasičů.

Chcete žít v bezpečném městě?
Pojďte s námi dostat Chabařovice a Roudníky do 21. století!
Přinášíme změnu! Držíme slovo!

Jan Adámek