Jdi na obsah Jdi na menu
 


A VÍTE, ŽE RADA MĚSTA NEOPRÁVNĚNĚ ZAŘADILA ŘEDITELKU MŠ DO VYŠŠÍ PLATOVÉ TŘÍDY?

13. 3. 2023

Vážení spoluobčané, sousedé,

bohužel jsme nuceni zase po čase přijít s již třetím dílem našeho občasníku ...A víte, že…?

A víte, že rada města dne 15. 2. 2023 usnesením číslo UR-61-4/23 schválila žádost ředitelky MŠ o navýšení na 12. platovou třídu a uložila vypracování nového popisu pracovní činnosti ředitelce MŠ, kde bude zahrnuta i investiční činnost, vše s účinností od 1.3.2023?

Jak je uvedeno v důvodové zprávě. “Ředitelka MŠ požádala o navýšení platové třídy, a to z 11. do 12. Jako odůvodnění zasílá ve své žádosti doporučení Pedagogické komory. Ředitelka o toto zvýšení žádá opakovaně. Rada města tuto žádost již v minulosti zamítla usnesením č. 121/18R/19, a to z důvodu:

"Pedagogická komora doporučuje zřizovateli přeřazení ředitelů MŠ nejpozději k 30. září 2019 z důvodu navýšení příjmů příspěvkové organizaci od MŠMT. Ve stanovisku jsou uvedeny důvody pro přeřazení včetně příkladů činností ředitele MŠ. V jednotlivých uváděných příkladech se neshoduje náplň práce ředitelky MŠ Chabařovice, např. Koordinace provozního rozvoje organizace – samostatně zadává a vyhodnocuje výběrová řízení nebo Koordinace technického rozvoje organizace – samostatně zpracovává investiční záměry na investiční akce (jedná se o stavební práce, rekonstrukce a opravy budov, střech, kotelen, …), tyto činnosti vykonává zřizovatel."

Rozhodnutí minulého vedení města to tehdy bylo, vzhledem k tomu, že paní ředitelka neřídí investiční činnost (projektování, výběr zhotovitele, realizaci akce), zcela jistě správné. Tuto činnost totiž vykonává Odbor majetku a rozvoje města. Současné vedení města však rozhodlo o úpravě popisu pracovní činnosti paní ředitelky s tím, že si bude investiční činnost zajišťovat sama a platová třída tak může být navýšena.

Samozřejmě, papír snese vše. Bude ale paní ředitelka investiční činnost skutečně vykonávat? Jistě, že ne. Ani nemůže. Nemá totiž kde, na čem, nemá k tomu kompetence, ani finanční prostředky.

Dle katastru nemovitostí má vlastnické právo k sídlu MŠ, tj. budově na adrese Husovo náměstí 17, město Chabařovice. MŠ není správcem budovy, nemá právo hospodaření s tímto nemovitým majetkem. Budova je dokonce svěřena do výpůjčky základní škole…

Dle zřizovací listiny je MŠ svěřen do správy pouze movitý majetek a tak ve zřizovací listině nenalezneme ani práva a povinnosti příspěvkové organizace k nemovitému majetku.

Výše uvedenému stavu odpovídá i nastavení rozpočtů – jak organizace, tak města – kdy je počítáno s realizací investičních akcí přímo zřizovatelem, tj. městem Chabařovice.

Bude nás tedy zajímat, jak paní ředitelka naplno rozjede přípravu rekonstrukce budovy MŠ, kvůli které se mimochodem oficiálně odpískala renovace náměstí. Hned na dalším jednání zastupitelstva se zeptáme, jak je daleko.

Samozřejmě paní ředitelce přejeme, ať si vyššího platu užívá. Však ona tato snaha pomoci kamarádce stejně při první kontrole MŠMT ČR narazí…

Dle posledních informací navíc není výše uvedené bohužel tím jediným, a už vůbec ne nejzávažnějším problémem naší mateřské školy.

Už je nám všem jasné, že jednou opravdu bude líp:-)

Ing. Miroslav Vacek

 

4. Mateřská škola Chabařovice - zařazení ředitelky MŠ do platové třídy (bod číslo 4)

Předkladatel: Věra Krepindlová, Ing. - TAJ
Projednávání bodu bylo zahájeno v 14:45:43

Důvodová zpráva:

Ředitelka Mateřské školy Chabařovice požádala o navýšení platové třídy, a to z 11. do 12. Jako odůvodnění zasílá ve své žádosti doporučení Pedagogické komory. Její žádost je přílohou tohoto bodu

Ředitelka o toto zvýšení žádá opakovaně. Rada města Chabařovice tuto žádost zamítla usnesením č. 121/18R/19. V příloze tohoto bodu je zápis ze schůze rady, kde se tato záležitost projednávala. Rada města Chabařovice neschválila tuto žádost, a to z důvodu:

"Dále je v příloze č. 2 předloženo stanovisko Pedagogické komory, která uvádí, že doporučuje zřizovateli přeřazení ředitelů MŠ nejpozději k 30. září 2019 z důvodu navýšení příjmů příspěvkové organizaci od MŠMT. Ve stanovisku jsou uvedeny důvody pro přeřazení včetně příkladů činností ředitele MŠ. V jednotlivých uváděných příkladech se neshoduje náplň práce ředitelky MŠ Chabařovice, např. Koordinace provozního rozvoje organizace – samostatně zadává a vyhodnocuje výběrová řízení nebo Koordinace technického rozvoje organizace – samostatně zpracovává investiční záměry na investiční akce (jedná se o stavební práce, rekonstrukce a opravy budov, střech, kotelen, …), tyto činnosti vykonává zřizovatel."

Dále jsem doporučovala Radě města Chabařovice, aby paní ředitelce byl vyhotoven popis pracovní činnosti, kde se jí tyto úkoly zadají. Rada s tím však nesouhlasila.

Stanoviska a doporučení poradních orgánů/odborů

Vyj TAJ: Vzhledem k tomu, že paní ředitelka neřídí zcela investiční činnost (projekt, výběrová řízení, realizace), kdy tuto činnost vykonává Odbor majetku a rozvoje města, tak doporučuji ponechat paní ředitelku v 11. platové třídě. Pokud by jí byl upraven popis pracovní činnosti a investiční činnost by si zajišťovala zcela, tak navrhuji platovou třídu navýšit.

ROZPOČET:

Přijetí usnesení nemá vliv na rozpočet města Chabařovice.

Diskuze zahájena v 14:45:43

V 14:57:11 předsedající zahájil hlasování o návrhu usnesení "A" (navrhovatel: "Věra Krepindlová, Ing. - TAJ") v tomto znění:

Rada města Chabařovice po projednání:

NESCHVALUJE 

žádost ředitelky Mateřské školy Chabařovice o navýšení na 12. platovou třídu.

UKLÁDÁ

informovat ředitelku Mateřské školy o tomto přijatém usnesení.

Hlasování

pro:

1

proti

4

zdržel se:

0

nehlasoval:

0


Návrh nebyl přijat

 

V 15:09:18 předsedající zahájil hlasování o návrhu usnesení "B" (navrhovatel: "Věra Krepindlová, Ing. - TAJ") v tomto znění:

Rada města Chabařovice po projednání:

SCHVALUJE 

žádost ředitelky Mateřské školy Chabařovice o navýšení na 12. platovou třídu s účinností od 1.3.2023.

UKLÁDÁ

vypracovat popis pracovní činnosti ředitelce Mateřské školy Chabařovice, kde bude zahrnuta i investiční činnost (dle Nařízení vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě) s účinností od 1.3.2023.

UKLÁDÁ

změnit platový výměr ředitelce Mateřské školy Chabařovice s účinností od 1.3.2023.

Hlasování

pro:

5

proti

0

zdržel se:

0

nehlasoval:

0


Návrh byl přijat jako usnesení číslo: UR-61-4/23

zodpovídá:

Věra Krepindlová, Ing. - TAJ

termín:

24. 3. 2023