Jdi na obsah Jdi na menu
 


DOTACE MĚSTA – JEDEN VELKÝ PRŮŠVIH

25. 2. 2024

Vážení spoluobčané, sousedé,

tímto příspěvkem bychom se rádi vrátili k problematice dotací z městského rozpočtu pro rok 2024. Především pak k důvodům, proč jsme se na prosincovém zastupitelstvu od navrženého usnesení zcela distancovali. Není to nic proti spolkům. Ty si zaslouží za svou činnost naši plnou podporu. Dotační řízení má však svá zákonná pravidla a ta je potřeba dodržovat. Jako zastupitelé se zkrátka nechceme podílet na sankcích, které bohužel městu za zpackaný postup reálně hrozí.

Nebyl vyhlášen a zveřejněn dotační program. Pravidla dotační program nenahradí, navíc jsou v rozporu s platnou legislativou, diskriminační a jejich ustanovení si odporují.

Rada města schválila dne 27. 9. 2023 usnesením číslo UR-388-20/23 Směrnici číslo 3/2023: Pravidla pro poskytování finančních prostředků z rozpočtu města Chabařovice (dále jen pravidla).

https://www.chabarovice.cz/mesto-a-samosprava/dotace/

Tato pravidla nahradila nejen dřívější Směrnici č. 4/2020 (Pravidla pro poskytování finančních prostředků z rozpočtu města), ale také Program pro poskytování finančních prostředků z rozpočtu města Chabařovice ze dne 30. 10. 2018.

Samotnými pravidly, tj. vnitřní směrnicí, nelze nahradit dotační program. Zveřejnění pravidel není vyhlášením dotačního programu. Dotační program tedy vyhlášen nebyl – žádné takové usnesení rady města přijato nebylo a ani žádný dotační program neexistuje.

Dotace jsou dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (dále jen zákon) programové nebo individuální. Program musí obsahovat mj. předpokládaný objem peněz vyčleněných v rozpočtu na podporu stanoveného účelu, maximální výši dotace v jednotlivém případě atd. Toto v pravidlech není a logicky ani být nemůže.

Naprosto zcestná je pak domněnka uvedená v důvodové zprávě ke schválení pravidel: Dle zákona je nutné, aby pravidla byla schválena a vyvěšena minimálně 30 dní před konečným termínem pro podání žádostí o dotaci.

A co říká zákon?

§ 10c odst. 1 zákona hovoří zcela jasně: Poskytovatel zveřejní program na své úřední desce způsobem umožňujícím dálkový přístup nejpozději 30 dnů před počátkem lhůty pro podání žádosti.

Laicky řečeno, vyvěsím, počkám měsíc, ať se mohou všichni připravit a teprve pak začne běžet čas, kdy mohou žadatelé posílat své žádosti.

Pokud obec nezveřejní program v souladu s § 10c odst. 1 zákona, jde o přestupek ve smyslu § 22a odst. 1 písm. b) zákona. Za tento přestupek lze uložit pokutu do 1 000 000 Kč. Přestupek, jehož se dopustila obec, v prvním stupni projednává v přenesené působnosti krajský úřad, v jehož správním obvodu se obec nachází.

Nyní se podívejme na samotná pravidla. Proč vůbec vznikla? Město to zdůvodnilo takto: Město Chabařovice má v současné době platné dvě směrnice a pravidla pro poskytování dotací. Jsou zbytečně složité a navíc si v některých bodech navzájem odporují. Z tohoto důvodu bylo nutné pravidla zpřesnit, zjednodušit a sjednotit. A výsledek? Nová pravidla jsou v rozporu s platnou legislativou, diskriminační a jejich ustanovení si odporují. V čem konkrétně?

 

  1. legislativa

Článek l. odst. 7 Pravidel uvádí: Rada nebo zastupitelstvo města není povinno zdůvodňovat rozhodnutí ohledně výše přidělené dotace nebo jejího zamítnutí.

Dle § 10a odst. 4 zákona platí, že: Nevyhoví-li poskytovatel žádosti, sdělí bez zbytečného odkladu žadateli, že jeho žádosti nebylo vyhověno a důvod nevyhovění žádosti.

Zákonnou povinností poskytovatele je tedy jednoznačně odůvodnit žadateli své rozhodnutí o nevyhovění žádosti.

 

  1. diskriminace

Článek IV. odst. 1 pravidel: Oprávnění žadatelé v oblasti sportu:

a) FK Slovan Chabařovice,

b) TJ Slovan Chabařovice,

c) Motoclub F,

d) Speedwayclub v AČR,

e) SDH.

Článek V. odst. 1 pravidel: Oprávnění žadatelé v oblasti volnočasových aktivit:

a) Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR, z. s., základní organizace VPS, Chlumec – Chabařovice,

b) Dům dětí a mládeže a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, Ústí nad Labem, příspěvková organizace,

c) Spolek občanů obce Roudníky.

Dle § 10c odst. 2 písm. e) zákona platí, že: Program obsahuje okruh způsobilých žadatelů.

Pravidla sice nejsou dotačním programem, za která je vedení města považuje, ale přesto nelze okruh způsobilých žadatelů určit tím, že je do posledního vyjmenuji.

Okruh v oblasti sportu se dá definovat např. tím, že hlavní činností a primárním účelem spolku je pravidelná sportovní činnost. U volného času pak spolek či obecně prospěšná společnost musí mít jedním z předmětů činnosti práci s dětmi a mládeží v oblasti volnočasových aktivit. Obecnou podmínkou pak zpravidla bývá sídlo spolku na území obce.

 

  1. odpor

Článek l. odst. 8 Pravidel: Podle těchto pravidel se neposkytují dotace příspěvkovým organizacím, jejichž zřizovatel je obec.

Oproti tomu:

Článek V. odst. 1 Pravidel: Oprávnění žadatelé: písm. b) Dům dětí a mládeže a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, Ústí nad Labem, příspěvková organizace.

Tedy příspěvková organizace zřizovaná Statutárním městem Ústí nad Labem, tj. obcí.

A přitom se v důvodové zprávě k usnesení rady města UR-13-2/24 ze dne 24. 1. 2024, kterým byla DDM Ústí nad Labem dotace schválena, dočteme: Na základě Pravidel pro poskytování finančních prostředků z rozpočtu města Chabařovice (Směrnice č. 3/2023) byla doručena žádost DDM Ústí nad Labem - odloučené pracoviště Chabařovice, se sídlem Ústí nad Labem, Velká Hradební 1025/19, o neinvestiční dotaci na rok 2024 s požadovanou částkou 25.000,-Kč. Žádost oprávněného žadatele, která byla formálně i věcně posouzena, splňuje podmínky pro poskytování dotací a je přílohou tohoto bodu.“

Výše uvedená blamáž bude předmětem přezkoumání hospodaření až za rok 2024. Na uloženou sankci nechť se složí zastupitelé, kteří dotaci prohlasovali. Obavy o výši možné pokuty jsou tím vyšší, že se jedná o opakované porušení zákona v oblasti dotací ze strany města. Dle § 10a odst. 3 zákona platí, že: Dotaci lze poskytnout na základě žádosti o poskytnutí dotace prostřednictvím veřejnoprávní smlouvy. V loňském roce bohužel vedení města zaslalo z nepochopitelných důvodů finanční prostředky spolkům několik týdnů před podpisem smluv. Absolutní selhání kontrolního systému. Toto bude předmětem přezkoumání hospodaření za rok 2023. Již brzy. Bohužel.

Jaké řešení tedy navrhujeme?

Problematika dotací není úplně jednoduchá, tak proč si vše ještě stěžovat? Postupovali bychom individuálně dle potřeb jednotlivých spolků a rozpočtových možností města. Na tak malé obci a pro cca 10 spolků bychom žádné programové dotace neřešili. Prostě bychom se s žadateli sešli a dohodli se. Zároveň bychom spolkům pomohli s maximálně možným využitím dotací státních (např. Národní sportovní agentura) i krajských. Tady je stále velký prostor, jak k nám dostat další finanční prostředky.

 

Děkujeme za podporu. Zachovejte nám přízeň.

Ing. Miroslav Vacek

 

ZÁPIS ze schůze rady č. 20/2023 Město Chabařovice datum: 27. 9. 2023, čas: 14:00

21. Směrnice č. 3/2023 - Pravidla pro poskytování finančních prostředků z rozpočtu města Chabařovice (bod číslo 20)

Předkladatel: Věra Blahníková

Projednávání bodu bylo zahájeno v 15:56:59

Důvodová zpráva:

Město Chabařovice má v současné době platné dvě směrnice a pravidla pro poskytování dotací. Jsou zbytečně složité a navíc si v některých bodech navzájem odporují. Z tohoto důvodu bylo nutné pravidla zpřesnit, zjednodušit a sjednotit. Rada města Chabařovice je tak předkládána směrnice č. 3/2023 - Pravidla pro poskytování finančních prostředků z rozpočtu města Chabařovice.

Dle zákona je nutné, aby Pravidla byla schválena a vyvěšena minimálně 30 dní před konečným termínem pro podání žádostí o dotaci. Konečný termín je v Pravidlech stanoven na 31.10. příslušného kalendářního roku.

Stanoviska a doporučení poradních orgánů/odborů:

Odbor ekonomický doporučuje Radě města Chabařovice přijmout navržené usnesení.

Diskuze zahájena v 15:56:59

V 16:05:27 předsedající zahájil hlasování o návrhu usnesení "A" (navrhovatel: "Věra Blahníková") v tomto znění:

Rada města po projednání 

SCHVALUJE

Směrnici č. 3/2023 - Pravidla pro poskytování finančních prostředků z rozpočtu města Chabařovice s účinností od 1. 10. 2023

UKLÁDÁ

zveřejnit Směrnici na úřední desce města a umístit Pravidla vč. formulářů na webové stránky města.

Hlasování

pro:

3

proti

0

zdržel se:

0

nehlasoval:

0


Návrh byl přijat jako usnesení číslo: UR-388-20/23

 

 

ZÁPIS ze schůze rady č. 2/2024 Město Chabařovice datum: 24. 1. 2024, čas: 14:00

6. Žádost DDM Ústí nad Labem - odloučené pracoviště Chabařovice o poskytnutí dotace z rozpočtu města (bod číslo 6)

Důvodová zpráva:

Na základě Pravidel pro poskytování finančních prostředků z rozpočtu města Chabařovice (Směrnice č. 3/2023) byla doručena žádost DDM Ústí nad Labem - odloučené pracoviště Chabařovice, se sídlem Ústí nad Labem, Velká Hradební 1025/19, o neinvestiční dotaci na rok 2024 s požadovanou částkou 25.000,-Kč. Žádost oprávněného žadatele, která byla formálně i věcně posouzena, splňuje podmínky pro poskytování dotací a je přílohou tohoto bodu.

Stanoviska a doporučení poradních orgánů/odborů:

Odbor ekonomický doporučuje Radě města Chabařovice přijmout návrh usnesení v navrženém znění.

Diskuze zahájena v 14:14:56

V 14:16:16 předsedající zahájil hlasování o návrhu usnesení "A" (navrhovatel: "Martina Luxa") v tomto znění:

Rada města Chabařovice po projednání:

SCHVALUJE

poskytnutí dotace DDM Ústí nad Labem - odloučené pracoviště Chabařovice, se sídlem Ústí nad Labem, Velká Hradební 1025/19, z rozpočtu města Chabařovice na rok 2024 ve výši 25.000,-Kč

UKLÁDÁ

informovat o přijatém usnesení žadatele a zajistit přípravu a podpis smlouvy.

Hlasování

pro:

5

proti

0

zdržel se:

0

nehlasoval:

0


Návrh byl přijat jako usnesení číslo: UR-13-2/24