Jdi na obsah Jdi na menu
 


INFORMACE K ČERVNOVÉMU ZASTUPITELSTVU

28. 6. 2023

Vážení spoluobčané, sousedé,

v pondělí 19. 6. 2023 se na Staré radnici konalo další řádné zasedání zastupitelstva města Chabařovice pro volební období 2022 – 2026. Jednání se zúčastnili i oba Vaši zastupitelé za SPD Chabařovice – Bc. František Štolfa a Ing. Miroslav Vacek. Níže Vám přinášíme informace o hlavních bodech jednání.

Program jednání

Opakovala se situace z minulého jednání a vedení města opět na program nezařadilo povinný bod dle čl. VII. odst. 9 Jednacího řádu zasedání ZMCH – Informace o činnosti rady města. Co důležitého rada města projednávala a především z jakých důvodů či s jakými záměry se tedy ostatní zastupitelé ani občané znovu nedozvěděli.

Na dubnovém zastupitelstvu Mgr. Bc. Tomáš Rieger přislíbil, že připraví na příští zasedání předání části své odměny, jako zastupitele pověřeného řízením Městské policie Chabařovice, veliteli MP Chabařovice, na kterého byla převedena celá řada jeho pravomocí. Takový bod jsme ovšem na programu nenašli.

Věříme, že v obou výše uvedených případech šlo pouze o opomenutí a v září se těchto bodů na programu jednání skutečně dočkáme.

Závěrečný účet města Chabařovice za rok 2022

V tomto bodě jsme projednávali účetní závěrku a závěrečný účet města za uplynulý rok.

Účetní závěrka

Zpráva o výsledku přezkoumání hospodaření města za rok 2022 ve svém závěru uvádí, že nebyla provedena dokladová inventura u všech rozvahových účtů. Nebyly doloženy dokladové inventury účtů 335, 337, 384, 388 a 459. Tím byl porušen zákon o účetnictví (§ 29, odst. 1).

Abychom tedy mohli hlasovat pro schválení účetní závěrky, požadovali jsme doplnění bodu o podklady, které by prokazovaly napravení zjištěných chyb a nedostatků.

Závěrečný účet

Zde jsme poukázali na nedostatečný obsah závěrečného účtu. Dle zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (§ 17, odst. 2) musí závěrečný účet obsahovat takové údaje, aby bylo možné zhodnotit finanční hospodaření města. Chybí jakýkoliv komentář, včetně vysvětlení vzniku výsledku hospodaření města za rok 2022, které skončilo ziskem ve výši 5 392 297,52 Kč (po zdanění).

Dále jsme požadovali úpravu usnesení, kdy jsme navrhovali dle zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (§ 17, odst. 7, písm. b) vyslovit souhlas s celoročním hospodařením města s výhradami, na základě kterých město přijímá opatření potřebná k nápravě zjištěných chyb a nedostatků.

Rovněž jsme požadovali doplnění ukládací části usnesení o povinnost předat zprávu o výsledku přezkoumání hospodaření Krajskému úřadu do 15 dnů po jejím projednání v zastupitelstvu dle zákona o přezkoumávání hospodaření ÚSC a DSO (§ 12, odst. 2).

Zřízení Fondu investic a velké údržby města Chabařovice

Finanční výbor ZMCH, jehož předsedou je Ing. Miroslav Vacek, doporučil zřízení účelového peněžního fondu – Fondu investic a velké údržby – jehož finanční prostředky by byly určeny k financování investičních akcí a dále oprav v hodnotě nad 500 tis. Kč. Zdrojem fondu by pak měly být především příjmy z prodeje nemovitého majetku města, přebytky hospodaření atd. Peníze na investice by byly soustředěny přehledně na jednom místě a bylo by zaručeno, že se např. nahodilé a nepravidelné příjmy z prodeje nemovitostí města tzv. „neprojí“, ale investují do majetku města.

Návrh bohužel těsně neprošel.

Záměr prodeje části pozemku p. č. 305/11 v k. ú. Přestanov

O odkoupení pozemku města požádal majitel sousedního pozemku z důvodu zajištění přístupu na svůj pozemek. O prodeji pozemku již v minulosti zastupitelstvo města jednalo a jeho prodej neodsouhlasilo. Prodej jsme ani nyní neschválili. Na náš podnět však dostal žadatel ještě jednu šanci doložit potřebnost městského pozemku k zajištění přístupu na pozemek vlastní. Všemi zastupiteli bylo uloženo vyzvat žadatele o předložení návrhu možného řešení. Pokud tak učiní, budeme se tímto prodejem ještě zabývat.

Diskuze

Do místy, až bouřlivé diskuze, se vedle majitele chabařovického zahradnictví, který řeší problémy s nedostatečnou kapacitou vodovodní přípojky a vlastnictvím přístupových pozemků ke své provozovně, zapojili především očividně nespokojení spoluobčané z Roudníků. Těm se nelíbil zejména návrh plánu kulturních akcí (a jejich finanční podpory) na příští rok, ve kterém byly z velké části seškrtány právě kulturní akce v Roudníkách. Jednalo se přitom o vícero akcí s minimálními náklady. Ty však byly nahrazeny nákladově zcela nesrovnatelnými (řádově nižší stovky tisíc korun) akcemi v Chabařovicích. Jak jsme se z diskuze s vedením města dozvěděli, jedná se o dokument neznámého autora, aneb kde se vzal, tu se vzal...a nikdo se k němu nehlásil. Moudřejší tedy budeme, až po schválení finálního plánu radou města.

Jmenovité hlasování k jednotlivým bodům je součástí zápisu z jednání:

Město Chabařovice - Usneseni.cz

Děkujeme za Vaši podporu.

Budeme i nadále prosazovat náš volební program.

Držíme slovo.

Vaši zastupitelé za hnutí SPD Bc. František Štolfa a Ing. Miroslav Vacek