Jdi na obsah Jdi na menu
 


INFORMACE K ŘÍJNOVÉMU ZASTUPITELSTVU

16. 10. 2023

Vážení spoluobčané, sousedé,

v pondělí 9. 10. 2023 se na Staré radnici konalo po téměř čtyřech měsících opět zasedání Zastupitelstva města Chabařovice (ZMCH) pro volební období 2022 – 2026. Jednání byli přítomni i Bc. František Štolfa a Ing. Miroslav Vacek – Vaši zastupitelé za SPD Chabařovice. Níže Vám přinášíme informace o hlavních bodech jednání.

Informace o činnosti rady města

Na programu jednání se konečně objevil povinný bod – Informace o činnosti rady města. Ovšem sdělení vedení města bylo zcela formální, a tak nás např. zajímalo:

Jaký přínos pro rozpočet města bude mít radou schválené navýšení nájemného v obecních bytech od 1. 1. 2024 (UR-362-19/23 ze dne 6. 9. 2023)? Dle sdělení paní starostky toto rozhodnutí navýší příjmy města v příštím roce cca o 600 tis. Kč.

Dále jsme požádali o vysvětlení důvodů, které vedly k vypovězení smlouvy o nájmu nebytových prostor s Pečovatelskou službou, Ústí nad Labem, p. o., která měla v Domě s pečovatelskou službou (DPS) kancelář (UR-382-20/23 ze dne 27. 9. 2023). Ta byla v prvních 10ti letech po výstavbě DPS plně využívána. Nyní prý obyvatelé využívají podpory pečovatelské služby velmi sporadicky. A protože je o umístění v DPS veliký zájem, navrhuje vedení města uvolněný prostor rekolaudovat a uvolnit pro potřeby bydlení. Podle nás toto není řešení, neboť stav, kdy obyvatelé pečovatelskou službu nevyužívají, ještě neznamená, že ji nepotřebují. Měli jsme a stále máme jiný názor, jak tento narůstající problém v našem městě řešit. SPD Chabařovice - Příspěvky - 19. PEČOVATELSKÁ SLUŽBA (estranky.cz)

Zápisy z jednání Osadního výboru Roudníky

V diskuzi se řešilo především vyjmutí kulturních akcí v Roudníkách ze seznamu oficiálních akcí pořádaných městem. Od příštího roku by měl kulturní akce v Roudníkách pořádat soukromý Spolek občanů obce Roudníky. Ten by měl zažádat město o přidělení dotace, ze které by byly akce financovány. Není se co divit, že se s tímto komplexním a vskutku systémovým řešením mnoho lidí v Roudníkách (a nejen tam) neztotožňuje. Mají naši jednoznačnou podporu. A jen pro upřesnění, pohybujeme se maximálně v řádu nižších desítek tisíc za uspořádání několika akcí s letitou tradicí...

Změna územního plánu p. č. 1692/7, 1653/38 a 1615/1 v k. ú. Chabařovice

Rada města doporučila ZMCH schválit změnu územního plánu dle žádosti společnosti Vodohospodářské stavby, s.r.o., Pozemky, které jsou součástí stávajícího areálu v majetku žadatele, byly doposud v plochách ostatní zeleň a komunikace. Žadatel požadoval změnu na produkční území. Po upozornění na možné skládkování drceného asfaltu v předmětném areálu, nebyl návrh změny odhlasován, přičemž PRO nebyl ani žádný koaliční zastupitel.

Prodej pozemku p. č. 1517/39 v k. ú. Chabařovice

Rada města doporučila ZMCH schválit prodej pozemku, o který požádal majitel sousední parcely, jenž má současně pronajatu i část parcely, která byla předmětem prodeje. Opět jsme argumentovali, že scelením pozemků bude jejich hodnota vyšší, než znaleckým posudkem určená cena 297 tis. Kč za 916 m2 Město se o svůj majetek musí starat s péčí řádného hospodáře a prodávat nemovitosti za tržní ceny. Přidali se k nám i další zastupitelé a návrh tak nebyl přijat.

Prodej pozemků p. č. 1587 a 1663/1 v k. ú. Chabařovice

Rada města doporučila ZMCH schválit prodej pozemků, o které požádal majitel Liščích jezer z důvodu ucelení areálu. Tento záměr se nám z důvodu ztráty jakékoliv kontroly města nad dotčeným územím nezamlouval. Během diskuze další opoziční zastupitelé upozornili na nedodržování věcného břemene chůze ze strany majitele Liščích jezer, kdy měl být přes dříve zakoupené městské pozemky umožněn průchod mezi rybníky. Skutečností je cedule se zákazem vstupu. Po této argumentaci změnili názor koaliční zastupitelé a PRO prodej tak nehlasoval nikdo.

Návrh 3. rozpočtového opatření města Chabařovice v roce 2023

V bouřlivou debatu přešlo předložení návrhu 3. rozpočtového opatření v roce 2023, a sice konkrétně úprava rozpočtu spojená s navýšením výdajů o 450 tis. Kč na opravu podlahy ve Sportovní hale. Vedení města vypsalo výběrové řízení na realizaci zakázky bez zpracování projektové dokumentace. Byl zpracován pouze výkaz výměr, a to ještě na základě špatně provedených sond. Řádnému průzkumu skutečného podkladu údajně zabránili fanatičtí členové místního „stolně pinčesového klubu“, kteří se v místě zamýšlené sondy přilepili k podlaze Kanagonem. No… Místo očekávaného betonu se objevila dřevěná podlaha. Vedení města i přesto - že se jedná o zcela jiné plnění veřejné zakázky, že byly práce chytře zahájeny v polovině září, že nemá zpracovánu projektovou dokumentaci - práce nezastavilo a naopak rozhodlo o kompletním odstranění prkenného záklopu. A prozatímní bilance? Metr hluboká díra, žáci nemají kde cvičit, sportovci kde trénovat, prázdná hala a zatím nevyčíslené finanční náklady (navýšení ceny opravy, ztráty z pronájmů).

Prodej pozemků v k. ú. Roudníky

Rada města doporučila ZMCH schválit prodej pozemků, o které požádal jejich současný nájemce. Pozemky tvoří zahradu u jeho rodinného domu. Obvyklá cena dle znaleckého posudku je za předmětný soubor pozemků 140 Kč/m2. Opět ta samá písnička. Ano, souhlasíme s prodejem pozemků současnému nájemci, který je má oploceny a využívá je. Ale jako řádní hospodáři nemůžeme souhlasit s tím, aby město požadovalo za 3 333 m2 pouhých 467 tis. Kč. Jelikož se k nám přidali i další zastupitelé, včetně těch koaličních, prodej nakonec schválen nebyl.

Prodej pozemku p. č. 1449/19 v k. ú. Chabařovice

Zjevný vrchol zasedání. Rada města doporučila ZMCH schválit prodej pozemku, o který požádal FK Slovan Chabařovice - vlastník budovy, která se nachází na předmětném pozemku. Důvodem žádosti je narovnání majetkoprávních vztahů. Představa, že uprostřed rozlehlého areálu vlastněného městem, bude mít plocha o rozloze 24 m2 jiného vlastníka, je pro nás zcela nepřijatelná. No řekněte, prodali byste uprostřed své zahrádky jeden záhonek? Určitě se shodneme, že současný stav je třeba řešit. Předložený návrh ovšem situaci spíše zkomplikuje a v budoucnu by mohly nastat velké problémy. Dle našeho přesvědčení by celý areál měl patřit městu, které by se mělo postarat o kvalitní zázemí pro sportovní činnost našich dětí. Členové FK by se neměli zabývat realitami, ale především tím, co je jejich posláním, co umí a v čem jsou dobří – prací s mládeží. Trvale udržitelným a jediným rozumným řešením pro narovnání majetkoprávních vztahů je podle nás koupě budovy od FK a její rekonstrukce v režii města (s maximálním využitím dotačních titulů). Většina vedení města se nakonec rozhodla vůbec nehlasovat a prodej tak schválen nebyl.

Diskuze

Závěrečná diskuze se týkala bezpečnostní situace v ZŠ, potažmo i ve městě. Ptali jsme se především ředitele ZŠ, ale i vedení města, zda-li a jak důrazně je postupováno proti několika jedincům, kteří doslova terorizují své okolí.

Jmenovité hlasování k jednotlivým bodům je součástí zápisu z jednání:

Město Chabařovice - Usneseni.cz

Závěrem bychom chtěli poznamenat jednu důležitou věc. Ať už jste byli jednání zastupitelstva osobně přítomni, přečetli si naše výše uvedené informace nebo prošli zápis z jednání s jmenovitým hlasováním, určitě vám neunikl význam naší opoziční práce. Ano, často jsme považováni pouze za ty, kteří vše boří a jsou ze zásady proti všemu a všem. Ale sami vidíte, že tomu tak není. Z hlasování je zřejmé, že jsou argumenty často tak silné, že i koaliční zastupitelé hlasují opačně, než hlasovali u stejných bodů na radě města. Zkrátka v situaci, kdy vedení města o něčem rozhoduje, aniž by třeba jednalo s žadatelem o jeho dalších záměrech, prověřovalo, zda budoucí vlastník plní své závazky vůči městu, zjišťovalo skutečný stav věcí místním šetřením atd., naše práce nabývá na významu.

Náš volební program je pro nás stále prioritou a v rámci možností budeme postupně navrhovat opatření, která jsou v něm obsažena a pro která jste nám dali vaše hlasy.

Děkujeme za Vaši rostoucí podporu a podněty, se kterými se na nás obracíte.

Držíme slovo.

Vaši zastupitelé za hnutí SPD Bc. František Štolfa a Ing. Miroslav Vacek