Jdi na obsah Jdi na menu
 


INFORMACE K ÚNOROVÉMU ZASTUPITELSTVU

21. 2. 2023

Vážení spoluobčané, sousedé,
v pondělí 13. 2. 2023 se na Staré radnici konalo další řádné zasedání zastupitelstva města Chabařovice pro volební období 2022 – 2026. Níže opět přinášíme stanoviska zastupitelů za SPD k některým bodům programu.

Program jednání
Na náš návrh se hlasovalo o vyjmutí dodatečně zařazeného bodu „Výběr dodavatele v nadlimitním výběrovém řízení – Chabařovice – Cisternová automobilová stříkačka“ z programu jednání. Zadávací dokumentaci schválila rada města – k tomu nás jako zastupitele nepřizvala a tak by si měla také tuto veřejnou zakázku sama schválit. Jak víte z našich předešlých relací, není to poprvé, kdy rada města přehodila rozhodování na zastupitelstvo. No, nepodpořil nás nikdo, pouze Mgr. Pavel Caitaml se zdržel hlasování.

Jednací řád zastupitelstva
Tento bod byl velice zajímavý. Vedení města předložilo návrh celkem čtyř změn v jednacím řádu zastupitelstva. Všichni přítomní zastupitelé byli proti předloženému znění jednacího řádu. Situace vskutku nevídaná. Proč byl tedy bod vedením města vůbec předkládán? Dle paní starostky byl bod předložen na přání paní tajemnice. Co k tomu dodat…, kdo to tu vlastně vede?

Vzhledem k využití systému „usnesení.cz“ bylo odhlasováno zrušení návrhových komisí při jednání. Dále se můžeme těšit na jmenovitý přehled hlasování v zápisech ze zasedání.

Vládnoucí koalice se nakonec, oproti návrhu, nevzdala své možnosti informovat zastupitele a občany a vyřazení povinného bodu programu zasedání zastupitelstva „Informace o činnosti rady města“ neprošlo. Mělo tím údajně dojít k zefektivnění průběhu zasedání. Tak těch pět minut neušetří… :-)

Co si naopak vedení města prosadilo, bylo zrušení povinnosti poskytovat zaměstnance úřadu jako tajemníka výboru pro jednání výborů zastupitelstva, a to „z důvodu nedostatečné kapacity městského úřadu a extrémního vytížení všech úředníků“... Také vzpomínáte na volební program Rodáků a jejich slogan: „Víme jak ušetřit na chodu úřadu 2 mil. Kč ročně.“? A teď přitom hlasují, že nikdo z úřadu nemá hodinu času měsíčně…

Změna územního plánu č. 11 města Chabařovice
Bylo odsouhlaseno pořízení změny územního plánu města Chabařovice na základě žádosti investora DIAMO, státní podnik, odštěpný závod PKÚ, Hrbovice, a to kvůli stavbě veřejného parkoviště pro jezero Milada.

Dále bylo uloženo vstoupit do jednání s investorem o úhradě nákladů za pořízení této změny územního plánu. Částka to nebude malá, bude se jednat řádově o stovky tisíc korun. Co je ovšem zarážející, že se vedení města se zástupci tohoto, pro nás strategického partnera pro další rozvoj města a jeho okolí, ještě nesetkalo. Zřejmě považují za důležitější záležitosti např. FK Slovan nebo DJ Zdendu...

Výběr dodavatele v nadlimitním výběrovém řízení – Chabařovice – Cisternová automobilová stříkačka
Z výše uvedeného důvodu (viz program jednání) jsme se zdrželi hlasování. Město by mělo získat na nákup cisterny dotace ve výši 4 mil. Kč (od státu 2,5 mil. a od kraje 1,5 mil.). Přestože je termín dodání cisterny maximálně do 15 měsíců od podpisu smlouvy s dodavatelem, schválený rozpočet města pro letošní rok s potřebnou částkou vůbec nepočítá!

Dotazy občanů a členů zastupitelstva
Tento bod jsme využili k dotazu na paní starostku, jaké podniká (spolu s ostatními starosty) kroky proti ministrem financí předloženému návrhu na navýšení daně z nemovitostí, kdy by navýšení mělo připadnout státnímu rozpočtu. Do současnosti vždy platilo, že vše, co se na dani z nemovitostí vybralo, bylo příjmem rozpočtu obce, na jejímž katastru se nemovitosti nachází. Chystaná úprava je tak změnou zcela zásadní. Prý je čas. Zatím nic. Tak aby nebylo pozdě…
Na zasedání byla přítomna také majitelka kostela a pohřebiště v Roudníkách. Diskutovalo se tak i o této záležitosti. Otázku nutnosti řešit tuto problematiku jsme přednesli již na ustavujícím zastupitelstvu (zprávu si můžete přečíst ZDE). Jak vyplynulo z diskuze, od té doby si vedení města bohužel ještě nenašlo čas se s majiteli kostela a pohřebiště setkat…

Děkujeme za Vaši podporu. Držíme slovo.

Vaši zastupitelé za hnutí SPD Bc. František Štolfa a Ing. Miroslav Vacek