Jdi na obsah Jdi na menu
 


INFORMACE K DUBNOVÉMU - PŘELOŽENÉMU - ZASTUPITELSTVU

21. 5. 2023

Vážení spoluobčané, sousedé,

v pondělí 17. 4. 2023 se na Staré radnici mělo konat další řádné zasedání Zastupitelstva města Chabařovice (ZMCH) pro volební období 2022 – 2026. Z technickoorganizačních důvodů však starostka města zasedání zrušila a svolala až na středu 26. 4. 2023. V tomto novém, narychlo určeném termínu se sešlo pouze 10 z 15 zastupitelů. Z pracovních důvodů poprvé chyběl i Bc. František Štolfa, a tak bylo prosazování volebního programu SPD Chabařovice tentokrát pouze na mně.

A co bylo skutečným technickoorganizačním důvodem přeložení zasedání? Na můj dotaz starostka uvedla nezveřejnění oznámení o jednání ZMCH na elektronické úřední desce v zákonné lhůtě. A může za to prý jakási aplikace. Připomnělo mi to Tonka Trósila:

Jáchyme, hoď ho do stroje!, 100, Tatra 603, 2, Chybna elektronka, E13 – YouTube

Program jednání

Minule jsme vás v souvislosti s navrhovanými změnami Jednacího řádu zasedání ZMCH informovali, že „Vládnoucí koalice se nakonec oproti návrhu nevzdala své možnosti informovat zastupitele a občany a vyřazení povinného bodu programu zasedání zastupitelstva - Informace o činnosti rady města - neprošlo.“

V rozporu s čl. VII. odst. 9 platného Jednacího řádu zasedání ZMCH se však na programu jednání tento bod neobjevil. Přitom bod s informacemi o práci rady za uplynulé období nelze z programu vypustit. Co si o takovém chování vedení města myslet? Je to úmysl, zapomnění, nekompetentnost? Každý nechť si udělá závěr sám…

Jednací řád zastupitelstva

ZMCH na svém posledním zasedání schválilo zapracování 3 změn do Jednacího řádu zasedání ZMCH a sice zrušení volby návrhových komisí, doplnění jmenovitého hlasování zastupitelů do zápisů a zrušení přidělování tajemníků výborů. Nyní byly všechny schválené změny zapracovány a předložena aktualizovaná verze Jednacího řádu ke schválení. Právě kvůli třetímu bodu jsem hlasoval proti návrhu usnesení. A jelikož nový pan tajemník prohlásil, že Jednací řád je tak jako tak v rozporu se zákonem o obcích, přidali se i další opoziční zastupitelé a návrh vedení města na celkovou změnu Jednacího řádu nebyl přijat.

Veřejnoprávní smlouva o zajištění činnosti obecní policie s obcí Přestanov

SPD Chabařovice byla vždy pro úzkou spolupráci s okolními obcemi v oblasti bezpečnosti. SPD Chabařovice - Příspěvky - 6. BEZPEČNÉ MĚSTO (estranky.cz)

Bohužel v minulém volebním období hlasovali všichni zastupitelé, paradoxně včetně dnešního předkladatele tohoto bodu, pro výpověď smlouvy (UZ-95-8/22 ze dne 12.9.2022), poněvadž obec Přestanov nepřistoupila na nesmyslný požadavek úhrady 400 000 Kč/rok. Jsme proto rádi, že vedení obcí dospěla k dohodě, kdy obec Přestanov je ochotna akceptovat navýšení ceny poskytovaných služeb na 150.000 Kč/rok a spolupráce bude pokračovat.

Pověření velitele Městské policie Chabařovice plněním vybraných pravomocí

Zastupitel pověřený řízením Městské policie Chabařovice navrhl ZMCH, aby pověřilo velitele MP Chabařovice výkonem vybraných pravomocí v pracovně právních vztazích vůči strážníkům. Převáděných pravomocí není zrovna málo. Jedná se např. o: vydávání vnitřních předpisů a směrnic; vydávání směrnic pro nakládání se zbraněmi a střelivem a komunikace s Policií ČR; plánování směn strážníků; nařizování přesčasů strážníkům v mimořádných případech; vedení personálních složek a jejich archivace atd.

Návrh jsem podpořil s tím, jestli bychom mohli spolu s předáním kompetencí předat veliteli MP i část odměny zastupitele pověřeného řízením MP. Mgr. Bc. Tomáš Rieger souhlasil a přislíbil, že se tím budeme na příštím zasedání zastupitelstva zabývat. Věřím, že se tento bod opravdu na pozvánce objeví.

Návrh 1. rozpočtového opatření města Chabařovice v roce 2023

Předložené rozpočtové změny jsem podpořil, i když veliký problém jsem měl s navýšením nákladů na Mlýn ve výši 671.000 Kč. Dle vysvětlení stavebního dozoru se jedná o úpravu již vybudovaného chodníku a dále o částečnou realizaci II. etapy stavby, která je podmínkou kolaudace etapy I. Trochu bramboračka, ale nic už bohužel s tímto „pomníkem“ minulého vedení neuděláme. Nyní je potřeba opravdu učinit vše, aby město splnilo dotační podmínky a nepřišlo alespoň o přidělenou dotaci...

Žádost o poskytnutí neinvestiční dotace Charita Ústí nad Labem, zařízení Dům pokojného stáří sv. Ludmily Chabařovice

Podpořil jsem schválení uzavření veřejnoprávní smlouvy s Oblastní charitou Ústí nad Labem o poskytnutí individuální dotace ve výši 50.000 Kč jako příspěvku na provozní náklady související s poskytováním sociálních služeb v Domě pokojného stáří sv. Ludmily v Chabařovicích. Dále jsem dal podnět k možnosti zajišťování obědů pro klienty tohoto zařízení naší školní jídelnou. Obědy nyní dodává Hotelová škola Teplice a vzhledem ke vzdálenosti a množství obědů to pro ni není příliš lukrativní. Pokud bude v naší školní jídelně dostatečná kapacita a dojde k dohodě, mohlo by se jednat o zajímavou formu spolupráce.

Poskytnutí dotací z rozpočtu města Chabařovice na rok 2023 - dle Programu pro poskytování dotací z rozpočtu města Chabařovice

Podpořil jsem poskytnutí dotací dle Programu pro poskytování dotací z rozpočtu města Chabařovice na rok 2023. Deseti organizacím bylo rozděleno celkem 995.000 Kč. Mimo jiné také 50.000 Kč Domu dětí a mládeže, Ústí nad Labem. Jako naši příznivci víte, že jsme měli ve volebním programu zřízení vlastního střediska volného času.

SPD Chabařovice - Příspěvky - 14. ŠKOLSTVÍ (3) (estranky.cz)

A protože se snažíme prosadit náš volební program i z opozičních lavic, jednal jsem v prosinci minulého roku o této záležitosti s ředitelem školy a ještě v loňském roce mu také poslal veškeré formuláře a podklady, které je potřeba vyplnit a zajistit k řádnému zápisu vlastního střediska volného času do rejstříku škol a školských zařízení. Myslím, že se panu řediteli, stejně tak jako některým dalším zastupitelům, tento nápad líbil. Teď ještě najít někoho, kdo to celé „odpracuje“. Z pana ředitele bohužel dojem onoho „dříče“ prozatím nemám. Rád bych se mýlil.

Zásady pro oceňování za vynikající zásluhy o rozvoj města Chabařovice

Podařilo se mi zabránit (byť zřejmě jen dočasně) schválení Zásad pro oceňování za vynikající zásluhy o rozvoj města Chabařovice. Vedení města se domnívá, že je potřeba mít jasná pravidla pro ocenění pro občany, kteří se významně podílejí na rozvoji města, a to například prostřednictvím výsledků ve sportu apod. Nejsem si jistý, jestli je toto ten zásadní problém naší současnosti. Jestli jsme na tom stejně jako v Třešňové a budeme udělovat diplomy zasloužilým všeumělcům.

 

Děkujeme, že se zajímáte o dění v našem městě.

Držíme se našeho programu, pro který jste nás zvolili.

Váš zastupitel za hnutí SPD Ing. Miroslav Vacek