Jdi na obsah Jdi na menu
 


KOALIČNÍ ZASTUPITELÉ DISKUTOVAT NECHTĚJÍ

13. 3. 2024

Vážení spoluobčané, sousedé,

na jednání Zastupitelstva města Chabařovice „mimo stanovený plán“ se sešlo 12 z 15 zastupitelů.

Toto zastupitelstvo bylo svoláno námi, opozičními zastupiteli, jelikož jsme chtěli diskutovat témata, o kterých koaliční zastupitelé na řádném zastupitelstvu mluvit nechtějí.

Společným cílem pěti opozičních zastupitelů bylo projednání následujících bodů.

1) Schválení plánu zasedání zastupitelstva města Chabařovice pro rok 2024, dle rozpisu předloženého starostkou města Mgr. Alenou Vaněčkovou dne 18. 12. 2023 a s navrácením začátku všech zastupitelstev v roce 2024 na 17:00 hodin.

Nelíbily se nám nové začátky ZM v roce 2024 od 14h (později posunuté na 15h) ani jejich zdůvodnění starostkou města: Rozhodli jsme se pro tuto změnu z důvodu v minulosti trvajících zastupitelstev do pozdních večerních hodin, kdy úředníci MÚ v den konání ZM často překračují dvanáctihodinovou pracovní dobu a dochází tak k porušování Zákoníku práce. Věříme, že nebude problém si s předstihem zajistit plánované termíny ZM od 14. 00 hodin.

Pracovní dobu úředníků lze ošetřit. Kvůli občanům jsme chtěli navrátit začátek jednání na 17h.

Dále jsme se chtěli zeptat, jaké organizační důvody vedly starostku města, aby dne 19. 2. přesunula plánovaná jednání ZM z 11. 3. od 14h na 18. 3. od 15h, z 10. 6. od 14h na 17. 6. od 15h, z 9. 9. od 14h na 16. 9. od 15h a z 9. 12. od 14h na 16. 12. od 15h.

Všechny termíny, se kterými jsme všichni od prosince počítali, abychom si mohli upravit své aktivity po celý letošní rok a dostát zákonné povinnosti účasti na ZM, byly tímto změněny. Chtěli jsme alespoň ty nové zakotvit usnesením ZM.

2) Projednání společného memoranda obcí k VRT.

Problémy týkající se vysokorychlostní trati jsme ještě na programu ZM neměli. Dle zákona o obcích rozhoduje o spolupráci mezi obcemi zastupitelstvo. Chtěli jsme znát postoj vedení města a projednat výhody / nevýhody samostatného postupu pro občany našeho města.

3) Informace z pracovní skupiny města Chabařovice k VRT vč. požadavků města Chabařovice k zastupování zájmů obyvatel města Chabařovice v pracovní skupině VRT.

Město Chabařovice má radou města jmenovanou pracovní skupinu, která má hájit zájmy obyvatel města. S opozičními zastupiteli naše vedení nominace vůbec neřešilo. Rada města zvolila členem komise „za opozici“ Mgr. Kusebaucha, ačkoliv jsme jako odborníka prosazovali Bc. Štolfu. Chtěli jsme se zeptat na obsah a výstupy z jednotlivých jednání pracovní skupiny k VRT, neboť nemáme žádné informace. Chtěli jsme projednat konkrétní požadavky města, kompenzace pro občany.

4) Postoj vedení města k výstavbě železničního překladiště firmou Metrans.

Chtěli jsme se zeptat na závěry z prohlídky železničního překladiště v Uhříněvsi, které se zúčastnila část vedení města. Zjistit názor vedení města na základě této zkušenosti na překladiště, jeho hlučnost apod.

5) Zajištění lékařské péče pro obyvatele města Chabařovice.

Chtěli jsme pomoci s hledáním nového dětského lékaře, využít vlastní kontakty. Ale je potřeba se nejprve společně domluvit na podmínkách. Co chceme a co můžeme, jako město, novému pediatrovi nabídnout – finanční bonus, zrekonstruovaný městský byt, pozemek na stavbu rodinného domu atd.

V předstihu zjistit, jestli nás obdobná situace nečeká také s obvodním lékařem a včas se připravit. Vyjasnit si přijímání nových pacientů naší zubařkou, zda existuje pořadník apod.

 

Starostka plánuje v letošním roce pouze čtyři zastupitelstva. To je minimum určené zákonem. Bodů na programu budou desítky a jednání dlouhá. Předložená témata jsou podle nás pro město a jeho budoucnost zásadní. Proto jsme vše chtěli projednat v klidu, bez časového tlaku.

Přítomní koaliční zastupitelé: Mgr. Vaněčková, Mgr. Bc. Rieger, Bc. Burdek, pí Anderlová, pí Kopřivová a p. Hnyk však hlasovali proti navrženému programu. Ten tak nebyl přijat a starostka města jednání okamžitě ukončila.

Viditelně tak vedení města nemá zájem o diskuzi s námi, řádně zvolenými zastupiteli, ani s občany, kteří si i přes nepříznivý čas začátku jednání našli cestu na Starou radnici.

 

Tak snad jsme toho nechtěli až příliš.

Vaši zastupitelé

Bc. František Štolfa a Ing. Miroslav Vacek