Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. MĚSTO BEZ POPLATKŮ (2)

5. 9. 2022

Vážení spoluobčané, sousedé,

v našem minulém pojednání jsme zdůvodňovali, proč zrušíme poplatky za komunální odpad (odkaz). Dnes budeme v rušení poplatků pokračovat a zaměříme se přitom na naše psí miláčky.

ZA PŘÁTELE SE NEPLATÍ - ZRUŠÍME MÍSTNÍ POPLATEK ZE PSŮ

V souladu se zákonem o obcích vydáme obecně závaznou vyhlášku, kterou zrušíme místní poplatek ze psů.

Jaké jsou důvody pro takové rozhodnutí?

Místní poplatky mají dvě funkce – zvyšovat příjmy obce a omezovat některé činnosti. Ani jednu z těchto funkcí poplatek ze psů v podmínkách našeho města neplní. I v případě, že by byl tento poplatek v maximální možné zákonné výši (1 500 Kč pes/rok + navýšení horní hranice sazby o 50 % u každého dalšího psa), městskou kasu jím nenaplníme. Vymahatelnost poplatku je nulová, náklady na jeho správu značné. Regulovat také není co. Psí smečky v panelákových bytech nám prostě nehrozí. A na své zahrádce ať si svého psíka každý klidně chová. Pejsci už i tak své majitele stojí nemalé peníze (veterinární prohlídky, očkování, krmení…).

Odpadne oznamovací povinnost!

Jelikož víme, že je již od 1. ledna 2020 povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze v případě, že je pes označený mikročipem, není žádný důvod pro trvalé označování psů městskou psí známkou ani evidence jejich majitelů. Nestanovíme ani povinnost oznamovat číslo čipu městskému úřadu. Chovatel psa tak na úřad vůbec nebude muset. Pouze doporučíme všem majitelům psů zaregistrovat se v Národním registru majitelů zvířat, neboť teprve po zaregistrování plní mikročip funkci prostředku k vyhledávání a nalezení psa v případě zaběhnutí.

Zrušíme tedy celou psí agendu a zase trochu „ulevíme“ jednomu z několika odborů našeho „přetíženého“ městského úřadu…

Co je naopak podle nás nutné?

Obecně závaznou vyhláškou stanovit jasná pravidla pro pohyb psů na veřejných prostranstvích a vymezit prostory pro volné pobíhání psů na území města. Na veřejných prostranstvích ve městě umožnit pohyb psů pouze na vodítku (pochopitelně s výjimkami pro psy služební, záchranáře, průvodce apod.) a volné pobíhání psů ve vymezených prostorech povolit pouze pod neustálým dohledem a přímým vlivem osoby doprovázející psa.

A kde budou naši pejsci úplně v pohodě?

Vhodný městský pozemek opatříme jednoduchým pletivem a vytvoříme výcvikovou psí louku. Umístíme na ní několik prvků pro výcvik psů a laviček pro jejich majitele. Doplníme koši na exkrementy. Upravíme pravidla pro vstup. Pejskaři zde budou moci nechat své pejsky volně proběhnout.

Budeme důsledně dbát na dodržování čistoty veřejného prostranství!

Znečištění veřejného prostranství psími výkaly a jejich neodstranění bude přestupkem, za který bude ukládán trest (pokuta). Městská policie si spolu s kamerovým systémem (odkaz na bezpečné město) určitě poradí. Ohnout vlastní hřbet pro exkrement venčeného psa se musí stát samozřejmou součástí každé procházky. Po městě rozmístíme speciální odpadkové koše na psí exkrementy se schránkami na recyklovatelné pytlíky. Psí výkaly ve směsném komunálním odpadu a navíc v mikrotenových sáčcích jsou pro nás nepřípustné!

 

Děkujeme za Vaši podporu. Volby se blíží.

Pojďte s námi dostat Chabařovice a Roudníky do 21. století!

Přinášíme změnu! Držíme slovo!

Ing. Miroslav Vacek