Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. MĚSTO - SAMOSPRÁVA (2)

1. 3. 2022

 

Vážení spoluobčané, sousedé, 

v prvním příspěvku jsme řešili fungování a rozsah samosprávy v našem městě. Nyní toto téma dokončíme a podíváme se na to, co lze udělat okamžitě po letošních komunálních volbách.

ŽÁDNÉ ZBYTEČNÉ ORGÁNY – FUNKCE BEZ ODMĚN

Ihned v tomto volebním období ustanovíme pouze ty orgány města, které nám jsou zákonem o obcích uloženy, a to jen v nezbytně nutném rozsahu.

Dle zákona o obcích může zastupitelstvo města zřídit jako své iniciativní a kontrolní orgány výbory. Zřídíme pouze finanční a kontrolní výbor, které musejí být zřízeny vždy. A tyto orgány budou jen tříčlenné, což je zákonné minimum.

V případě, že nebude mít v zastupitelstvu města zastoupení místní část Roudníky, podpoříme rovněž zřízení tříčlenného osadního výboru v této části obce. V opačném případě tento výbor zřizovat nebudeme. To bychom museli zrovna tak zřídit místní výbor pro městskou část Chabařovice. Roudníky považujeme za nedílnou součást našeho města, takto k tomu také budeme vždy přistupovat. A nemůže tomu být jinak. Je potřeba hájit zájmy všech a bez rozdílu.

Prosazování pouze vlastního zájmu není řešením. Jedinou správnou cestou je harmonický rozvoj celého území. Nebudeme rozlišovat, jestli je to „dole“ v Chabařovicích, „nahoře“ v Chabařovicích nebo v Roudníkách. Nebo snad lepší Roudníky znamenají horší Chabařovice? Budeme pracovat na rovnoměrném rozvoji celého území. Jedině takový rozvoj je udržitelný a budou z něj mít prospěch všichni naši spoluobčané. Lidé v Chabařovicích, Roudníkách, sdružující se i nesdružení chabařovičtí rodáci, nově přistěhovaní, členové fotbalového klubu i tělovýchovné jednoty atd. Zkrátka všichni. Pojďme spolu…

Zbývá dodat, že dle zákona o obcích může obec poskytovat za výkon funkce odměnu i neuvolněnému členovi zastupitelstva. Takové usnesení nikdy neodhlasujeme a zastupitelé tak budou pracovat bez nároku na odměnu. Pracovat pro město ve svém volném čase považujeme za čest!

Dle zákona o obcích může také rada města zřídit své iniciativní a poradní orgány – komise. Žádné komise zřizovat nebudeme. Ostatně je to logické. Jak jsme si již řekli dříve, naším cílem je funkční samospráva bez městské rady.

A proč ne například Poradní komise?

Radit se budeme vždy s odborníky na danou konkrétní oblast, kterou budeme právě řešit. Univerzální poradní komise je prostě nesmysl. O to větší, pokud je její předsedou člen rady. Radit sami sobě? To je vrchol trafikantství. Komise mají být (když už) odborné a odborníky obsazené – majetková, investiční, dopravní, pro cestovní ruch atd. Ale tohle, to fakt jako ne.

A proč ne například Kulturní komise?

Pro oblast kultury máme úplně jiný, zcela konkrétní plán, jak zajistit pořádání kulturních akcí, zábav, produkcí, výstav a obdobných akcí, profesionálním způsobem a to bez nároku na rozpočet města. Ale o tom, jak zpívá Olda Říha, až někdy příště…

Model samosprávy - maximum možného
              pro nové volební období:

současný stav                  naše alternativa
        5          finanční výbor           3
        5          kontrolní výbor          3
        5    osadní výbor Roudníky   3 (bude-li zřízen)
        4         poradní komise           0
        6         kulturní komise           0

Jsme hluboce přesvědčeni, že výše uvedené změny budou tím správným krokem k efektivnímu fungování místní samosprávy a pomohou nám překlenout období do modelu, jehož bychom chtěli dosáhnout a který jsme si již dříve představili.

Pojďte s námi dostat Chabařovice a Roudníky do 21. století!

Přinášíme změnu! Držíme slovo!

Ing. Miroslav Vacek