Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZAJIŠTĚNÍ LÉKAŘSKÉ PÉČE MÁ NA PROGRAMU ASI JEN SLUŠNÝ ODDÍL

20. 5. 2024

Vážení spoluobčané, sousedé,
dnes s Vámi sdílíme jeden z příkladů dobré praxe, který osvětluje naši snahu o komunikaci s vedením města ve věci zajištění zdravotní péče. Po oznámení MUDr. Sudkové, že bude ordinovat pouze v Chlumci, jsme byli dvakrát neúspěšní (konkr. 11. a 18. března), při návrhu dostat na jednání zastupitelstva města bod Zajištění lékařské péče pro obyvatele města Chabařovice. Jak jsme již publikovali - KOALIČNÍ ZASTUPITELÉ DISKUTOVAT NECHTĚJÍ - chtěli jsme pomoci s hledáním nového dětského lékaře, společně se domluvit na podmínkách. Co chceme a co můžeme, jako město, novému pediatrovi nabídnout – finanční bonus, zrekonstruovaný městský byt, pozemek na stavbu rodinného domu atd.

Na městském webu bylo nejprve zveřejněno vyjádření paní starostky, že obec nemá zákonnou povinnost k zajištění lékařské péče, následně pak uveřejněna reklama na ordinaci pediatra v Ústí nad Labem.

Jsou však města, kde postupují tak, jak jsme chtěli i my, a kde problém aktivně řeší. Jeden příklad. 15. dubna schválilo zastupitelstvo města (ZM) Český Brod Zásady podpory při zřízení nové ordinace praktického lékaře pro děti a dorost v Českém Brodě (plné znění pod tímto textem). V důvodové zprávě k materiálu uvádí toto: Podpora a motivační pobídka pro zřízení nové ordinace pediatra je pravidelnou součástí jednání orgánů města. Materiál byl sestaven na základě diskusí. V návrhu se jedná o čtyři na sobě nezávislé druhy možné podpory, které by měly motivovat lékaře v oboru pediatrie zvažovat otevření nové ordinace v Českém Brodě, a to ve formě veřejného příslibu, který je možné využít k propagaci intenzity zájmu města o nové pediatry. Vazba na Strategický plán města – Zajistit optimální dostupnost a fungování základní zdravotní péče pro obyvatele.

ZM Český Brod – zřejmě slušnej oddíl.

Ing. Miroslav Vacek

 

 

pdf-na-web.png

pdf-pro-web-1.png